Penyakit Haiwan Yang Diberi Perhatian Oleh OIE

Sebelum berakhirnya 2019, jom kita lihat kepada salah satu artikel yang dikeluarkan oleh World Organisation for Animal Health (OIE). Pihak OIE telah memantau kejadian wabak dan penyakit bawaan haiwan yang dihadapi oleh dunia pada hari ini. Pada 2019 pihak OIE telah menyenarai sebanyak 117 penyakit haiwan yang perlu diberi penekanan lebih. 117 penyakit ini ketegorikan kepada 13 ketegori dan ianya  disusun mengikut spesis haiwan domestik yang dekat dengan kehidupan manusia.

Berikut adalah senarai ketegori tersebut:

 1. Multiple species diseases, infections and infestations
 2. Cattle diseases and infections
 3. Sheep and goat diseases and infections
 4. Equine diseases and infections
 5. Swine diseases and infections
 6. Avian diseases and infections
 7. Lagomorph diseases and infections
 8. Bee diseases, infections and infestations
 9. Other diseases and infections
 10. Fish diseases
 11. Mollusc diseases
 12. Crustacean diseases
 13. Amphibians

Kesedaran terhadap penyakit bawaan haiwan perlu ada pada masyarakat, terutamanya para penternak. Pengetahuan ini akan menjamin keselamatan manusia dan mengelakkan kerugian yang besar. Untuk melihat senarai penuh 117 penyakit haiwan tersebut, anda boleh klik di sini.

Sumber Rujukan:
1.oie.int

Nota Penafian: Penulisan ini adalah merupakan satu panduan sahaja. Sebarang kesulitan atau kerugian yang berpunca daripada usaha pembacaan di dalam mengaplikasikan hasil penulisan ini tidak boleh dipertanggungjawabkan kepada penulis dan semua pihak penternak.my yang terlibat dalam penghasilan penulisan ini.
#penternakberilmumajujaya
#penternakdotmy
#penternak
Ikuti kami di:
Facebook page
Telegram channel