MARDI Apps MARDI Lembu Brakmas

Anda pernah mendengar baka lembu Brakmas? Jika belum, ini adalah salah satu baka lembu pedaging yang pernah dijenamakan oleh MARDI daripada hasil kajian mereka melalui kacukan antara Brahman bulls from Texas, USA dengan local indigenous Kedah-Kelantan (lembu KK). Mengambil kira tahap lasaknya, ianya sesuai untuk dijadikan lembu integrasi yang dilepaskan di dalam ladang kelapa sawit bagi memenuhi permintaan daging tempatan. Sudah pasti ianya adalah khazanah negara (genetik lembu) yang seharusnya dipandang bernilai.

MARDI Lembu Brakmas  adalah salah satu aplikasi mudah alih yang memberi pendedahan ringkas mengenai konsep penternakan lembu Brakmas secara integrasi di ladang kelapa sawit.  Aplikasi ini masih lagi pada tahap siri 1.0.0 yang bersaiz 78 megabite, ianya memerlukan sistem pembangunan android versi 4.0 keatas. Melihat kepada awalan pemasangan aplikasi ini memerlukan pengguna mendaftar terlebih dahulu menggunakan email dan membuat katalaluan khas untuk kegunaan aplikasi ini. Antaramukanya jelas dan ringkas terus mengemukakan topik yang boleh diakses oleh pengguna. Antara tokpik yang disediakan adalah:
1. Pengenalan
2. Penyediaan Tapak.
3. Teknik Pembiakan.
4. Pengurusan Lembu
5. Pengurusan Kesihatan
6. Gerak Kerja
7. Pelaburan
8. Poskad
9. Video
10. Perhubungan
11. Kalkulator

Isi kandunganya padat dengan infomasi yang perlu diketahui oelh penternak yang mahu menternak lembu baka pedaging jenis ini, namun pihak penternakdokcom melihat ianya juga boleh diguna pakai bagi baka jenis pedaging yang lain. Fungsi yang paling diminati oleh pihak kami adalah sistem pengiraan karkas menggunakan kalkulator sangan membantu penternak untuk mengira kadar keuntungan perniagaan.

Namun melihat aplikasi seperti ini, dengan informasi yang padat adakalanya terasa pening, pembanggun mungkin boleh meringkatkan sedikit teks yang diletak dengan mentransformasikannya dengan infografik ataupun pointform. Ada sedikit ralat apabila ditarik ke atas dan kebawah agak lambat. Namun keseluruhan pembangunan aplikasi ini dilihat salah satu usaha yang bagus dan perlu kita semua berbangga.

Anda boleh mencubanya sendiri dengan memuat turun aplikasi ini di google play

Sumber Rujukan:
1. fftc.agnet.org
2. utusan.com.my
3. ebuletin.mardi.gov.my
4. blogmardi.wordpress.com

Nota Penafian: Penulisan ini adalah merupakan satu panduan sahaja. Sebarang kesulitan atau kerugian yang berpunca daripada usaha pembacaan di dalam mengaplikasikan hasil penulisan ini tidak boleh dipertanggungjawabkan kepada penulis dan semua pihak penternak.my yang terlibat dalam penghasilan penulisan ini.
#penternakberilmumajujaya
#penternakdotmy
#penternak
Ikuti kami di:
Facebook page
Telegram channel