Pengetahuan anatomi ternakan sama penting dengan ilmu pengurusan ternakan, melalui ilmu anatomi kita akan tahu tatacara pengurusan ternakan dengan lebih baik. Cara untuk menahan pergerakan ternakan, menyuntik ternakan, menghadapi dystocia dan lain-lain lagi. Sudah pasti lain ternakan akan mempunyai perbezaan struktur rangka tubuh, namun secara ringkas kita boleh kelaskan struktur rangka kepada tujuh kawasan iaitu:
- Kepala
- Cervical
- Thoracic
- Lumbar
- Sacral
- Coccygeal
- Kaki
Setiap kawasan akan mempunyai pelbagai jenis tulang yang akan membentuk tubuh badan ternakan. Rangka tubuh badan ternakan berfungsi untuk melindungi organ-organ utama seperti jantung, hati, paru-paru dan lain-lain lagi. Otot/ daging akan berhubung diantara tulang-tulang bagi menghasilkan mekanisma pergerakan tubuh. Dengan mengetahui anatomi ternakan juga, kita boleh merancang bagaimana hasilan ladang dapat dipersembahkan kepada pelanggan, wujudnya pula ilmu berkaitan dengan “butchery”.
Berikut adalah lukisan rangka tubuh badan ternakan (jika boleh hafal adalah lebih baik);
Baca juga artikel Kesukaran Kelahiran Ternakan
Sumber rujukan:
1. Goat Resource Handbook, page 23
2. Sheep Resource Handbook for Market and Breeding Projects, page 12
3. Beef Resource Handbook, page 2-3
4. University of Idaho Extension, Skeletal Structure Animal Science Lesson Plan, uidaho.edu